Saturday, 15 September 2012

Jejak Kasih.....

2012....tahun Jejak Kasih Sahabat Karib....


Alhamdulillah....syukur ke hadrat Mu Ya Allah....sahabat yang kujejaki selama ini...berjaya ditemukan pada tahun ini.... Jamilah Yusuf... insan yang sentiasa bertahta di hati....sahabat yang benar2 dinamakan sahabat ketika zaman persekolahan menengah dahulu....Jamilah adalah sahabat karibku dari Tingkatan 3 , SMK Seri Mahawangsa, Jitra Kedah seterusnya kami menyambung pelajaran di aliran Sains di SMK Jitra sehingga ke tingkatan 5. Jamilah adalah seorang sahabat yg berwawasan, rajin,lemah lembut dan sepanjang aku mengenalinya...cita2nya adalah menjadi doktor...tak ku sangka setelah 30 tahun terpisah....Allah menemukan  kami  semula....dan dia berjaya mencapai cita2nya untuk menjadi doktor gigi....aku gembira melihat dia kini bahagia bersama suami tercinta dan 3 orang cahaya mata penyeri keluarga.....T.kasih Jay Jamie...kerana akhirnya usahamu menjejakiku dalam google berjaya....w.pun aku juga puas menjejakimu melalui facebook.....rupa2nya kami sama2 menjejaki antara satu sama lain....cuma ...aku berharap suatu masa nanti kami dapat berjumpa secara berhadapan...aku amat rindukannya...ingin berbual bicara tentang kenangan silam juga berkongsi cerita kisah hidup kami...yg sudah tentunya banyak yang ingin dibicarakan...


           Ya Allah, kurniakanlah kebahagian kepada keluarga sahabat karibku ini, Jay Jamie






                                

Saturday, 5 May 2012

Selamat Tinggal Sahabat

Kali ni baru sempat aku menjengah blogku yg satu lagi ni. Kalau tak....aku asyik dengan blog upsiku....alhamdulillah segala tugasan untuk sem 2 telah selesai.

Sepanjang tempoh 5 bulan ...tahun 2012....begitu banyak dugaan dan cabaran yg telah ku tempuh. Segalanya begitu memerlukan kekuatan mental dan fizikal...ahamdulillah Allah bersamaku....setiap doaku agar segalanya dipermudahkan telah dimakbulkan Syukran....

Setiap tahun seperti biasa di awal persekolahan...aku sibuk dengan segala mesyuarat...kertas kerja....surat-menyurat ...laporan...semuanya berkaitan kokurikulum....kemudian kejohanan MSSPK....bermula dengan sepaktakraw ~bowling tenpin~bola sepak~bola jaring~bola baling~olahraga. Alhamdulullah setiap permainan membuahkan hasil iaitu berjaya menempatkan diri ke daerah seterusnya ada pelajar yg mewakili darah hingga ke pringkat negeri. Seterusnya sibuk juga dengan program Sekolah Lestari & Program Recyclethon. Alhamdulillah utk Recyclethon kami berjaya mengumpul dana lebih RM10 000...melepasi target. Terima kasih sahabatku Mohd Ibrahim & Roslan.....org kuat disebalik kejayaan ini dan kpd  semua guru, staff,kakitangan , PIBG dan murid2 SKTDI.

Dalam kegembiraan....terselit juga kisah sedih sepanjang tempoh ini. Suamiku telah dimasukkan ke KPJ taiping dan telah selamat menjalni pembedahan. Namun yg paling sukar ku terima ialah kehilangan dua orang sahabat yang begitu baik . Berita kehilangan mereka amat mengejutkan dan  sukar diterima oleh rakan2 yang lain. Ustaz Nor Azahari (sahabat di SK Padang Asam) dan Cikgu Radzif Kamarudin (GB SK Sultan Idris II).Ustaz Nor Azahari dan Cg Radzif meninggal akibat serangan jantung. Cikgu Radzif telah meninggal di Kota Suci Mekah ketika menunaikan umrah.Mereka merupakan insan yang begitu istemewa...memiliki sifat2 terpuji yang sukar dicari ganti. terlalu sukar untuk digabarkan dengan kata. Selamat tinggalsahabatku. Semoga roh kalian dirahmati dan ditempatkan di kalangan orang-orang yang beriman.

AL-FATIHAH...


Ustaz Nor Azahari




Cikgu Radzif b Kamaruddin

           

Wednesday, 1 February 2012

Lama betul tak menjengah ke blogku ini....rindu pula nak menitipkan beberapa pengalaman baru yang mewarnai hidupku kini....suka-suki...duka-duki...segalanya aku ReDaH jer....itu nasihat otai dr sek lama, SK Sultan Idris II....Memang aku sahut cabaran tu....aku ReDaH jer....Bertugas di tempat baru....SK Tun Dr Ismail, menjawat pula jawatan baru yg sengaja ditempah.....huhu...kemudian pada masa yg sama ditawarkan pula menyambung pelajaran di UPSI...dalam usia meniti senja....nak ketawa ada...nak menangis pun ada....mampukah aku buat semua ni....yg pasti....ReDaH jer....

Aku sahut cabaran ini kerana aku memang sukakan CaBaRaN....tugas baruku memang mencabar....alhamdulillah ...aku bersyukur kerana bertepatan dengan jiwaku yg  sukakan aktiviti lasak...sukan/permainan, unit beruniform dan kelab...perghhh...here I come...I'll do my best...with de very best team in town....fullamak....speaking london le pulakkk....

Aku bersyukur digandingkan dgn rakan sekerja yg sekepala....yg kerja gila2....sporting habisss...GB yang supportive ....juga guru2 dn staff yg sentiasa alert....apa nak lagiiii....syukran2...Ya Allah....

Bab sambung blajor d UPSI pula....masyaAllah...x sangka dipertemukan dgn 3 org sahabat yg betul2 sahabat...susah senang sanggup ReDaH bersama....maklumlah bila menjadi mahasitua di usia senja....x mampu rasanya menanggung sesorang....kalau x kerana bantuan dan semangat dari Selbiah, Mila dan Hawa....dah lama aku pulangkan balik borang perjanjianku....ya ampunnnn....

T.kasih rakan2 sekerja, GB dn guru2 jg staf SKTDI....di mana bumi dipijak...di situ langit kujunjung ....akan ku laksanakn tugas yg diamanahkan sebaik mungkin....insyaallah...
T.kasih juga pada team group studyku....kerana koranglah....aku masih mampu bertahan....
Dan yang paling utama...terima kasih kepada SuAmI tercinta yg sentiasa memberi sokongan dan perangsang juga amat banyak membantuku menyiapkan assignment. Juga kepada anak2 kesayangan permata hati....yg memahami keadaan mama sekarang....kpd kak long dn kak ngah juga...sbg pelajar IPT...mereka juga byk membantuku.....TeRiMa KaSiH semua...hanya Allah shj yg dpt membalasnya.....


       
             PeRmAtA HaTi....PeNgAraNg JaNtUnGkU......


                     ~~ GrOuP UPSI Ku ~~